Vad är kollagen bra för

Kollagen är ett fiberprotein som finns i huden, senor, ben, naglar, lagament och i blodkärlsväggarna hos människan och alla andra däggdjur. Kollagenet går även att finna i kroppens brosk, naglar och hår. Betydelsen för det latinska ordet Kollagen är limbildare och det beskriver också bra vad kollagenet har för en funktion i kroppen. Kollagenfibrerna binder ihop, ger styrka och fasthet åt kroppens bindväv och ett vanligt kollagen bildar en fiberstruktur som ger struktur, stadga och fungerar mycket motståndskraftigt mot alla slitande krafter som kroppen stöter på. Eftersom Kollagenet utgör en så stor del som tredjedel av proteinet i kroppen skulle inte kroppen kunna fungera utan Kollagen. Det är även därför det är så viktigt att vi får i oss mat som stimulerar kollagenproduktionen. Det finns olika typer av kollagen och det är vanligt att hitta kosttillskott som är ämnade till att stärka våra olika kroppsdelar. Exempelvis fungerar inte ett kostillskott med kollagen anpassat till lederna om man är ute efter att stärka huden. Ett av de vanligaste kollagentillskotten som säljs är de som är ämnat för att stärka huden. Det går även att få i sig Kollagen genom olika livsmedel.

Faktorer som påverkar kvaliten av kollagenet i kroppen
Kroppen skapar själv kollagen när vi är yngre och den främsta orsaken till minskat Kollagen i kroppen är på grund av det naturliga åldrandet. Efter 25 års ålder minskar den naturliga Kollagenproduktionen i kroppen och fortsätter att minska ju äldre vi blir. Det finns även andra faktorer som påverkar mängden och kvaliteten på kollagenet i kroppen, framförallt i huden. De vanligast faktorerna är solljus, att äta mycket socker och genom att ha sjunkande östrogennivåer. Kollagenproduktionen kan även minska vid en känslomässig eller fysisk stress, samt vid ett på annat vis ohälsosam levene under en längre tid. En minskad kollagenproduktion märks främst på huden då fina linjer och rynkor blir mer framträdande, samt att huden förlorar sin fasthet. Konturer runt käken, halsen och ögonen kan även försinna och små blodkärl framträder i större utsträckning i takt med att läderhuden minskar. Många upplever även att huden känns torrare än innan. Andra vanliga faktorer som minskar kollagenproduktionen är rökning, vissa sjukdomar, samt att äta en dålig kost under en längre period.

Fördelar med att få i sig mer kollagen i kosten

Fast och frisk hud

När vi åldras saktar kollagenproduktionen ner och det märks genom att huden blir slappare och mindre elastiskt vilket också kan resultera i att rynkor uppstår. Att tillföra mer kollagen till kosten resulterar ofta i att huden känns fastare och du kan känna att den blivit förnyad och har mindre synliga rynkor. Det finns även andra delar av kroppen som blir förändrade genom att kroppen får mer Kollagen. Synbara celluliter och bristningar kan minska eftersom elasticiteten i huden blir bättre.

Hjälper till att läka en skadad mage och tarm

Det finns många anledningar till mag och tarmproblem kan uppstår. Det kan finnas bakomliggande sjukdommar eller bero på felaktiga matvanor. Andra vanliga orsaker är stress, svampinfektioner och att kroppen är intolerant mot vissa livsmedel. Om man exempelvis lider av en läckande tarm kan ett allvarligt tillstånd upstå om det inte tas om hand. Att äta Gelatin utvunnet från benbuljong och hydrolyserat kollagen (kollagenpulver) fungerar som en smörjande effekt för tarmen och kan hjälpa mot problemen. En enkel förklaring är att gelatinet limmar ihop de hål som bildats i tarmen på grund av olika orsaker. Glutamin som är en aminosyra finns i kollagen och gelatin och används i kroppens matsmältning, samt hjälper kroppen med näringsupptaget. Personer som lider av problem med en läckande tarm bör tillföra benbuljong och kollagenpulver till kosten.

Starkare hår, naglar, och tänder

Kollagen är en viktig byggsten för håret, huden, naglar och tänderna. Tillskott av Kollegen kan därför hjälpa dig att få starkare naglarna , samt ett längre och tjockare hår.  Det är av denna anledning vanligt att hårvårds och skäggvårdsprodukter ofta innehåller kollagen.  Det finns t.ex. hår och skäggoljor som innehåller kollagen för att stärka hår och  skägg.

Minskad värk och stelhet i lederna Eftersom kollagenproduktionen minskar med en stigande ålder kan du vissa personer uppleva att lederna känns stelare, vissa börjar även känna av värk i lederna. Genom att få i sig mer kollagen kan leder mjukas upp och värken värker kännas mindre och i vissa fall försvinna efterhand. Exempelvis rekommenderas personer med artrit att prova med att tillföra mer kollagen i kosten.

Förbättrar ämnesomsättningen och muskeltillväxt

Ämnesomsättning fungerar bättre om mer Kollagen tillförs till kosten. Aminosyran Glycin är bra för matsmältningen och hjälper kroppen att fungera korrekt och eftersom Kollagen innehåller glycin hjälper det även till att konvertera glukos till energi vilket bidrar det till ökad muskeltillväxt.

Kollagen innehåller även aminosyran arginin som förbättrar kroppens förmåga att skapa protein från andra aminosyror. Detta är bland annat viktigt hjälp vid kroppens repareration av muskelvävnad, när kroppen ska läka sår och för att öka kroppens ämnesomsättning.

Detoxa dig till en friskare lever

Det går att hitta många olika detoxprogram och en vanlig är för att stärka levern. Gelatin och kollagen innehåller aminosyra glycin som hjälper till att stärka levern, kroppens primära reningsorgan. Glycinets funktion är inte bara att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av de två viktiga antioxidanterna glutation och urinsyra. De sin tur som hjälper till att skydda cellerna från gifter och fria radikaler. En detoxdiet är att genomföra en benbuljongfasta där kroppen förutom gelatinet även får i dig mängder med andra näringsämnen.