Kollagen för huden

Kollagen är fiberproteinet som framförallt går att finna i huden, senor, ben, naglar, lagament och i blodkärlsväggarna hos alla däggdjur och andra flercelliga djur. Kollagenet utgör en tredjudel av proteinet i kroppen och utan kollagenet i kroppen skulle kroppen inte kunna fungera. Betydesen för det latinska ordet Kollagen betyder limbildare och det beskriver bra vad kollagenet har för funktion i kroppen. Kollagenfibrerna fungerar så att de binder ihop, ger styrka och fasthet till bindväven i kroppen. Vanligt Vanligt kollagen bildar en fiberstruktur som ger en struktur, stadga och fungerar mycket motståndskraftigt mot slitande krafter som kroppen stöter på.

Det finns olika typer av kollagen och det är vanligt att hitta kosttillskott som är ämnade till att stärka olika kroppsdelar. Därav fungerar inte ett kostillskott med kollagen anpassat till lederna på samma sätt om man är ute efter att stärka huden. Ett av de vanligaste kosttillskottet som säljs med kollagen i är de som är ämnat för att stärka huden.

Hur kollagenet fungerar:

I det mellersta lagret av huden, i läderhuden bildas kollagenet tillsammans med änet elastin. Kollagenet har till uppgift att bilda en stark och smidig benstruktur och det är även den som får huden att se ungdomlig och slät ut. Upp till ungefär 25 år ålder består huden av ca 75 % kollagen och med en stande ålder förvinner kollagenet i huden och därmed även slätheten. Kollagenet förvinner i olika takt hos olika människor, men vanligen sjunker mängden kollagen stadigt efter klimateriet. Upp till en tredjedel kollagen förvinner då under kommande tio års perioder. Det finns även andra faktorer som påskyndar försvinnandet av kollagenet i huden förrutom den stigande åldern. En orsak som skadar bindväven är om man solar och bränner huden.I samband med ett ovarsamt solande frigörs höga halter av så kallade fria radikaler i huden.

Vanliga faktorer som påverkar förlusten av kollagenet i huden

 • Rökning, ett stressigt levene, föroreningar i luften, gifter, och en allt för intensiv fysisk träning. Alla dessa faktorer ökar likt med solandet produktionen av de fria radikalerna, som i sin tur förstör kollagenet i huden.
 • En låg hormonproduktion under klimakteriet och den stigande ålder minskar också kollagenproduktionen.
 • En annan vanlig faktor är diverse hälsoproblem som kräver behandlingar. Vissa mediciner hindrar kroppen från att absorbera vitaminer och mineraler som behövs för uppbyggnaden av huden.
 • Det genetiska påbråt har sin del hur väl kollagenproduktionen fungerar stärkande för huden.

När kollagenet blivit mindre i huden

Ett tecken på att kollagenet börjar bli mindre i huden är att linjer och rynkor börjar träda fram, samt att man märker av att huden blivit tunnare än innan. Efter ett tag kommer även huden visa tecken på att den förlorar sin spänst, samt att bruna och röd fläckar an börja komma fram i på huden. Man kan bromsa denna process genom att äta en kost som innehåller mycket kollagen och använda en ansiktskräm med kollagen. Detta gäller både i ansiktet och på övriga delar av kroppen. För att sammankoppla det hela är alltså hudens hälsa direkt kopplad till kollagen. En tröst är att det finns sätt att återfå kollaginproduktionen i huden. Nedan följer en lista på livsmedel som är rika på kollagenprotein, som hjälper till att producera nytt kollagen.

 • Kött- Utgör en viktig näringsdel av kosten och eftersom kött innehåller en hög halt an kollagen är det ett av det bästa att äta för att boosta kollagenproduktonen.Röda frukter och grönsaker
 • Röda frukter- Röda äpplen, jordgubbar, rödbetor, körsbär, röd paprika och andra röda frukter innehåller lykopen, som är en substans som utöver att vara en antioxidant även hjälper till att öka produktionen av kollagen.
 • Vitamin- C rika frukter- Eftersom vitamin-C är betydande för kollagenproduktionen är det bra att dagligen äta frukter som apelsn, kiwi, citon, mango, ananas, eller grapefrukt. Dessa frukter innehåller även mycket antioxidandet som är bra för att minska bildandet av rynkor.
 • Grönsaker- spenat, kål endiv och äggplanta är särskill kollagenrika grönsaker.
 • Andra livsmedel för ökat kollagen till huden- ost, te, nötter, sojaprodukter, potatis och sjögräs.
 • Kosttillskott- Kollagen som kosttillskott förekommer både som ingrediens och som enskilt tillskott och gåt att hitta både som pulver, flytande och som tabletter. Kollagentillskott är för närvarande populärt både bland de som vill ta hand om sin hud.

Förrutom olika livmedel och kosttillskott för att öka kollagenproduktionen finns även en hel uppsjö av hudkrämer på marknaden som utlovar en rynkfri hud. Det har visat sig att krämerna kan fungera till viss del, men för att få en så effektiv kollagenproduktion som möjligt är det bästa alternativet att kombinera den kollagenrika hukräm en kollagenik kost.

Andra faktorer som hjälper din hud att hålla sig frisk och fräsh

 • Att leva sunt- Genom att leva sunt hjälper du kollagenet att förbli bevara. Sov tillräckligt, håll dig borta från rökning och försök att tänka på att äta en välbalanserad kost.
 • Tänk på tillväxthormonet HGH(Human Growth Factor) – HGH bygger upp huden och gör den tjock och fast. Hormonet är viktigt för en frisk och spänstig hud. Hur du lever är helt avgörande för bildandet av HGH. Det går att öka nivåerna genom bra med sömn och genom att träna intervallträning. Faktorer som kan minska GH är övervikt, alkohol, kaffe och sena måltider eftersom det ger en minskad insöndring av tillväxthormonet.
 • Peeling- Använd en vitaminrik peeling ungefär en gång i veckan. Genom att du peelar bort gammal hud ökar du även cirkulationen i huden och hjälper huden till en nyproduktion av celler och kollagen.