Mat som innehåller kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är fiberproteinet som framförallt går att finna i huden, senor, ben, naglar, lagament och i blodkärlsväggarna hos alla däggdjur och andra flercelliga djur. Kollagenet utgör en tredjudel av proteinet i kroppen och utan kollagenet i kroppen skulle kroppen inte kunna fungera. Betydelsen för det latinska ordet Kollagen är limbildare och det beskriver bra vad kollagenet har för funktion i kroppen. Kollagenfibrerna fungerar så att de binder ihop, ger styrka och fasthet till bindväven i kroppen.Vanligt kollagen bildar en fiberstruktur som ger en struktur, stadga och fungerar mycket motståndskraftigt mot de slitande krafter som kroppen stöter på.

Det finns olika typer av kollagen och det är vanligt att hitta kosttillskott som är ämnade till att stärka olika kroppsdelar. Därav fungerar inte ett kostillskott med kollagen anpassat till lederna på samma sätt om man är ute efter att stärka huden. Ett av de vanligaste kosttillskottet som säljs med kollagen i är de som är ämnat för att stärka huden.

Ett annat sätt att få i sig kollagen är genom att äta kollagenrik föda. När du stärker kroppen inifrån inte bara känner du dig starkare, vetenskaliga tester har visat på att det även går att äta sig till ett fräshare och starkare yttre. Kroppen är i behov av alla vitaminer och mineraler för att fungera som den ska. Detta gäller även de ämnen som behövs för att producera kollagenet i kroppen. Satsa på att varje dag få i dig Vitamin A, C och E, zink, antioxidanter, och

Kollagenrik mat

 • Kött: En viktig näringsdel av kosten och eftersom kött innehåller en hög halt av kollagen är det ett av det bästa att äta om du vill boosta kollagenproduktonen i kroppen. Ät då gärna Nötkött, Kyckling, Get, Oxe, Rådjur eller Fläsk. För dem som inte äter kött är ett annat alternativ att äta mycket sojaprodukter, eftersom även de innehåller höga halter av kollagen.
 • Röda frukter: Röda äpplen, jordgubbar, rödbetor, körsbär, röd paprika och andra röda frukter innehåller lykopen, som är en substans som utöver att vara en antioxidant även hjälper till att öka produktionen av kollagen.
 • Frukter med Vitamin C: Eftersom vitamin-C är betydande för kollagenproduktionen är det bra att dagligen äta frukter som apelsin, kiwi, citon, mango, ananas, eller grapefrukt. Dessa frukter innehåller även mycket antioxidandet som är bra för att minska bildandet av rynkor.
 • Grönsaker: spenat, kål, endiv och äggplanta är särskillt kollagenrika grönsaker.
 • Fisk: Även om fisk har en något lägre innehåll av kollagen av det än de andra proteinkällorna är de ändå att rekomendera, speciellt om du äter fiskfjället då det är mycket kollagenrikt. Fisk är även rika på omega 3-fettsyror, vilket hjälper till att skydda membranen runt kroppens hudceller.
 • Livsmedel som är rika på svavelföreningar: Livsmedel som vitlök, selleri, gröna och svarta oliver, lök, gurka, bananer, och tofu har ett högt svavelinnehåll som fungerar stimulerandeför kollagenproduktionen.
 • Kakao: Imnehåller flavanoler som har antioxidativa egenskaper och hjälper huden att behålla sin fuktighet samt förbättrar hudens cirkulation. En studie visade att kvinnor som i drack en kakaodryck rik på flavanoler under en 12 veckor upplevde att hyn blivit smidigare och mindre benägen att fjälla än tidigare. De som deltog i studien drack en dryck motsvarande 100 gram mörk choklad.
 • Aloe vera: Har en effekt att det stimulerar fibroblaster, det vill säga de celler som producerar kollagen. Exempelvis kan man dricka aloe vera som shots, eller använd en planta och finhacka delar av bladen och strö över maten.
 • Manukahonung: Varan är relativt dyr men en effektiv kollagenbildare. Honungen går även utärkt att stryka på huden som ansiktsmask.
 • Avokadoolja: Verkar stimulerande för kollagenbildning i hudens mellanlager. Vkadooljan kan användas om en mjuk och skön ansiktsolja, eller som tillbehör på en sallad.
 • Nypon och nyponpulver: Nyponet är C-vitaminrik och det bidrar till att kroppens bildande av kollagen triggas igång. Det är vanligt att hitta kosttillskott med en som kombinaton av kollagen och nyponpulver i.
 • Tomatpuré (gärna ekologisk): En matsked ekologisk tomatpuré med olivolja varje dag ger huden ett naturligt solskydd, samt ökar även proteinet prokollagen som kan göra din hud starkare.
 • Andra livsmedel för ökat kollagen framförallt åt huden: ost, te, nötter, sojaprodukter, potatis och sjögräs.
 • Kosttillskott: Kollagen som kosttillskott förekommer både som ingrediens och som enskilt tillskott och gåt att hitta både som pulver, flytande och som tabletter. Kollagentillskott är för närvarande populärt både bland de som vill ta hand om sin hud.

Förrutom intag av kollagenrik mat för ökad kollagenproduktion är det även viktigt att tänka på andra levnadsvanor för att din kropp ska få möjlighet att må så bra som möjligt. För att öka din kollagenproduktion i kroppen bör du försöka få tillräckligt med sömn, samt att stressa ner. Att hålla sig borta från rökning och att skydda sig mot solen är andra vanor värt att ha åtanke om du vill få igång kollagenproduktionen. Att tänka på att leva så sunt du kan kommer ge resultat både inne i kroppen och synas utanpå.